Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

Klimaatrisico’s

Aan de ene kant hebben onze beleggingskeuzes impact op het klimaat. Wij voelen een maatschappelijke verantwoordelijkheid om onze negatieve impact op het klimaat te verkleinen en de positieve impact te vergroten. Aan de andere kant hebben klimaatverandering, en maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, een impact op de waarde van onze beleggingen.

In 2020 is klimaatstresstesting uitgevoerd binnen aandelen en bedrijfsobligaties. Omdat klimaatrisico’s een groot en complex probleem zijn en zich ook moeilijk laten modelleren, hebben wij ervoor gekozen te starten met het in kaart brengen van het transitierisico wanneer CO2-belasting zou worden ingevoerd. Het model schat de impact van hogere CO2-belastingen, onder een aantal varianten, op landen en sectoren. Dit is een belangrijke aanvulling op andere modellen die wij al gebruiken, waarmee het mogelijk wordt betere risico-inschatting te maken van de gevolgen van strenger klimaatbeleid op onze beleggingen.

Voor aandelen zagen we dat de invoering van een hoge belasting op uitstoot een materieel risico is. Voor bedrijfsobligaties hebben wij kunnen vaststellen dat het risico van veel geringer omvang is.

De impact van een mogelijke CO2-belasting blijft erg moeilijk te voorspellen. Er zijn veel indirecte effecten die lastig mee te nemen zijn in de analyse. Denk hierbij aan vragen als: hoe snel kunnen bedrijven zich aanpassen? Hoeveel van een potentiële CO2-belasting is er nu al ingeprijsd? Wordt de CO2-belasting op mondiaal of op lokaal niveau ingevoerd? We blijven hier onderzoek naar doen in samenwerking met anderen.